2012-07-19 16:20:12• hírek • Póti Orsolya

Photo Street: az utcai fotózásról tartottak előadást

Második alkalommal tartott fotószemináriumot Teodor Radu Pantea, a Nagyváradi Egyetem Képzőművészeti Karának professzora Szatmárnémetiben a Prisma Fotóművészek Egyesületének meghívására. A fotóművész ez alkalommal az utcai fotózásról, angol nevén a Street Photography-ról tartott előadást.

Július 19-én, csütörtökön 16 órától a Prisma Fotóművészek Egyesületének havi szemináriumára került sor a Bódi Villa földszinti előadótermében. A rendezvény meghívottja ezúttal is a nagyváradi egyetem tanára, Teodor Radu Pantea volt, aki egy hónappal ezelőtt a művészfotózásról tartott előadást, ezúttal pedig az utcai fotózás volt a téma.

Pantea néhány hónappal ezelőtt Szatmárnémetiben is bemutatta „Promo Street" című fotósorozatát, melyet figyelemfelkeltés céljából készített. Körülbelül négy-öt évvel ezelőtt, Bukarest utcáit járva figyelt fel arra, hogy az épületek már-már alig látszanak a rengeteg reklámplakáttól, felirattól. Úgy érezte meg kell örökítenie ezt a zsúfoltságot.

A csütörtöki szeminárium keretében Pantea a nyílt utcai hétköznapi pillanatokat és az átlagembert megörökítő fényképezésről beszélt, majd tippekkel látta el a résztvevőket. Az előadás első felében, bevezetésképpen a fotós megemlítette a leghíresebb utcai fotóművészeket és ezek leghíresebb alkotásait is bemutatta.

Olyan neveket említett, mint Garry Winogrand, Henry Cartier Bresson, Andre Kertész és Brassai. A történeti áttekintést keretében Pantea bemutatta milyen volt az egyes korok Street Photo-ja, a fényképeket nézegetve milyen különbségek fedezhetők fel, mi maradt és mi változott.

Az elméleti részt követően, rövid szünet után kerekasztal-beszélgetésre került sor, melynek keretében a fotós tippeket adott az érdeklődőknek ahhoz, hogy hogyan fogjanak hozzá az utcai fotózáshoz.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: